Dania główne

Ryż z soczewicą i warzywami

20181119_192500

Składniki (4 porcje):

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g ryżu
  • masło+ olej
  • szczypta szafranu
  • 1 cebula
  • po jednej papryce czerwonej i zielonej
  • 0,5 litra bulionu domowego
  • sól, pieprz
  • do dekoracji: ser feta, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Soczewicę należy namoczyć wcześniej
  2. Ryż gotujemy al dente z dodatkiem szafranu
  3. Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy aż będzie miękka
  4. Do cebulki dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę
  5. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy razem z soczewicą do momentu aż będą miękkie. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem
  6. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem i kawałkami sera feta

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s