Składniki (4 porcje):
- 200 g zielonej soczewicy
- 100 g ryżu
- masło+ olej
- szczypta szafranu
- 1 cebula
- po jednej papryce czerwonej i zielonej
- 0,5 litra bulionu domowego
- sól, pieprz
- do dekoracji: ser feta, szczypiorek
Przygotowanie:
- Soczewicę należy namoczyć wcześniej
- Ryż gotujemy al dente z dodatkiem szafranu
- Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy aż będzie miękka
- Do cebulki dodajemy soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę
- Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy razem z soczewicą do momentu aż będą miękkie. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem
- Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem i kawałkami sera feta