Właściwie wegetariańska wersja sosu bolońskiego w wariacji własnej.
Składniki (4 porcje):
- 400 g cieciorki z puszki
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 pieczarek
- olej
- oregano
- bazylia
- czarnuszka nasiona
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- żółty ser
- makaron
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażyć na oleju
- Umyte pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebulki z czosnkiem. Poddusić kilka minut
- Dodać cieciorkę (bez zalewy) oraz passatę. Chwilę podgotować, przyprawić bazylią, oregano, czarnuszką, solą i pieprzem
- Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy startym serem, natką pietruszki oraz czarnuszką. Możemy dodać kleks śmietany danie będzie jeszcze smaczniejsze