Dania główne

Makaron z cieciorką i czarnuszką w sosie pomidorowym

Właściwie wegetariańska wersja sosu bolońskiego w wariacji własnej.

20181113_164236

Składniki (4 porcje):

  • 400 g cieciorki z puszki
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 pieczarek
  • olej
  • oregano
  • bazylia
  • czarnuszka nasiona
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • żółty ser
  • makaron

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażyć na oleju
  2. Umyte pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebulki z czosnkiem. Poddusić kilka minut
  3. Dodać cieciorkę (bez zalewy) oraz passatę. Chwilę podgotować, przyprawić bazylią, oregano, czarnuszką, solą i pieprzem
  4. Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy startym serem, natką pietruszki oraz czarnuszką. Możemy dodać kleks śmietany danie będzie jeszcze smaczniejsze

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s