Dietetyka

Skrobia oporna- czyli dlaczego warto jeść makaron/ryż z lodówki

Skrobia oporna jak sama nazwa wskazuje jest oporna😊. Opiera się działaniu enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym co ma swoje konsekwencje we wpływie na organizm. Skrobia oporna należy do frakcji włókna pokarmowego i pełni szereg korzystnych funkcji, zwłaszcza jeśli chodzi o wspomaganie bakterii bytujących w naszych jelitach. Możemy wyróżnić 4 typy skrobi opornej i to jaki wpływ wywierają one na organizm (a w szczególności na konkretne populacje bakterii bytujących w jelitach). Skrobię oporną znajdziemy przede wszystkim w ziarnach i produktach zbożowych np. w ryżu czy makaronie, ziemniakach, nasionach roślin strączkowych oraz niedojrzałych bananach

Korzyści z obecności skrobi opornej w diecie:

-informacja istotna zwłaszcza dla cukrzyków-> obecność skrobi opornej nie powoduje dużego skoku glukozy we krwi. W przeprowadzonym badaniu, w którym ochotnikom podano do spożycia makaron z sosem w 3 wariantach: na gorąco, na zimno oraz po odgrzaniu otrzymano ciekawe rezultaty- skok glukozy we krwi był mniejszy jeśli spożywano zimny makaron, zaś najmniejszy wzrost poziomu glukozy zanotowano w przypadku spożywania makaronu po odgrzaniu

mniejsza wartość kaloryczna makaronu/ ryżu po schłodzeniu! Przydać się to może zwłaszcza osobom będącym na diecie redukcyjnej. Sałatki z lodówki na bazie ryżu i makaronu jak najbardziej wskazane

stymuluje mikroflorę jelita grubego– skrobia oporna jest pożywką (prebiotykiem) dla bakterii jelitowych, w szczególności dla Ruminococcus bromii, Bacteroides thetaiotaomicron, Bifidobacterium adolescentis i Eubacterium rectale. W zależności od tego jaki typ skrobi jest spożywany stymulowany jest wzrost konkretnej/ych populacji bakterii.

– fermentacja skrobi opornej powoduje że powstają takie związki jak metan, wodór czy średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które przyczyniają się do spadku pH w jelicie oraz stymulują rozwój kolejnych populacji bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus

kwas masłowy, czyli jeden z przedstawicieli SCFA ma zdolności łagodzenia stanów zapalnych i wzmacniania ściany jelit. Ważna rola w zapobieganiu powstawania raka jelita grubego i odbytu

-SCFA mają zdolność do hamowania rozwoju flory chorobotwórczej: E. coli, Campylobacter spp. i Salmonella spp.

-SCFA zwiększają wchłanianie jonów sodu, magnezu, żelaza i wapnia z jelit

Odgrzewany ryż? Przecież to szkodliwe

Odniosę się jeszcze do tej kwestii, bo zasłyszałam to jakiś czas temu, a samej zdarzało mi się jeść odgrzewany ryż i jeszcze żyję. Otóż w ryżu bytują zarodniki bakterii o nazwie Bacillus cereus i złe przechowywanie ugotowanego ryżu może być przyczyną zatrucia. Otóż nie popadajmy w paranoję, jak pisałam niejednokrotnie zdarzało mi się zjadać odgrzewany ryż i się nie otrułam (chociaż mogę być wyjątkiem). Warto zawsze zadbać o prawidłowe warunki przechowywania, czyli po ugotowaniu wkładamy ryż do lodówki i nie przetrzymujemy go w temperaturze pokojowej.

To co sałatka ryżowa😊

Źródła:

Z. Karwowska i K. Majchrzak ” Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikroflory jelitowej”

M. Mosley ” Jelita wiedzą lepiej”

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s