Skrobia oporna jak sama nazwa wskazuje jest oporna😊. Opiera się działaniu enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym co ma swoje konsekwencje we wpływie na organizm. Skrobia oporna należy do frakcji włókna pokarmowego i pełni szereg korzystnych funkcji, zwłaszcza jeśli chodzi o wspomaganie bakterii bytujących w naszych jelitach. Możemy wyróżnić 4 typy skrobi opornej i to jaki wpływ wywierają one na organizm (a w szczególności na konkretne populacje bakterii bytujących w jelitach). Skrobię oporną znajdziemy przede wszystkim w ziarnach i produktach zbożowych np. w ryżu czy makaronie, ziemniakach, nasionach roślin strączkowych oraz niedojrzałych bananach
Korzyści z obecności skrobi opornej w diecie:
-informacja istotna zwłaszcza dla cukrzyków-> obecność skrobi opornej nie powoduje dużego skoku glukozy we krwi. W przeprowadzonym badaniu, w którym ochotnikom podano do spożycia makaron z sosem w 3 wariantach: na gorąco, na zimno oraz po odgrzaniu otrzymano ciekawe rezultaty- skok glukozy we krwi był mniejszy jeśli spożywano zimny makaron, zaś najmniejszy wzrost poziomu glukozy zanotowano w przypadku spożywania makaronu po odgrzaniu
–mniejsza wartość kaloryczna makaronu/ ryżu po schłodzeniu! Przydać się to może zwłaszcza osobom będącym na diecie redukcyjnej. Sałatki z lodówki na bazie ryżu i makaronu jak najbardziej wskazane
–stymuluje mikroflorę jelita grubego– skrobia oporna jest pożywką (prebiotykiem) dla bakterii jelitowych, w szczególności dla Ruminococcus bromii, Bacteroides thetaiotaomicron, Bifidobacterium adolescentis i Eubacterium rectale. W zależności od tego jaki typ skrobi jest spożywany stymulowany jest wzrost konkretnej/ych populacji bakterii.
– fermentacja skrobi opornej powoduje że powstają takie związki jak metan, wodór czy średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które przyczyniają się do spadku pH w jelicie oraz stymulują rozwój kolejnych populacji bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus
–kwas masłowy, czyli jeden z przedstawicieli SCFA ma zdolności łagodzenia stanów zapalnych i wzmacniania ściany jelit. Ważna rola w zapobieganiu powstawania raka jelita grubego i odbytu
-SCFA mają zdolność do hamowania rozwoju flory chorobotwórczej: E. coli, Campylobacter spp. i Salmonella spp.
-SCFA zwiększają wchłanianie jonów sodu, magnezu, żelaza i wapnia z jelit
Odgrzewany ryż? Przecież to szkodliwe
Odniosę się jeszcze do tej kwestii, bo zasłyszałam to jakiś czas temu, a samej zdarzało mi się jeść odgrzewany ryż i jeszcze żyję. Otóż w ryżu bytują zarodniki bakterii o nazwie Bacillus cereus i złe przechowywanie ugotowanego ryżu może być przyczyną zatrucia. Otóż nie popadajmy w paranoję, jak pisałam niejednokrotnie zdarzało mi się zjadać odgrzewany ryż i się nie otrułam (chociaż mogę być wyjątkiem). Warto zawsze zadbać o prawidłowe warunki przechowywania, czyli po ugotowaniu wkładamy ryż do lodówki i nie przetrzymujemy go w temperaturze pokojowej.
To co sałatka ryżowa😊…
Źródła:
Z. Karwowska i K. Majchrzak ” Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikroflory jelitowej”
M. Mosley ” Jelita wiedzą lepiej”