O wpływie kawy na organizm rozpisywałam się w poście:
https://nuterba.wordpress.com/2018/10/02/na-temat-kawy/
Oddzielnym zagadnieniem jest dla mnie spożywanie kawy i napojów zawierających kofeinę przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaznaczę tylko, że zamieszczam post aby być świadomym, a nie „robić z igły widły”. Dlaczego o tym piszę?
Bohaterem (albo antybohaterem) tej opowieści będzie w głównej mierze kofeina. Związek ten ma zdolność przenikania przez łożysko, do płynu owodniowego i do mleka matki by ostatecznie trafić do dziecka. W przypadku kobiet ciężarnych na skutek zaistniałych zmian hormonalnych kofeina pozostaje nawet 2-3 razy dłużej w ustroju w porównaniu do kobiet nie będących w ciąży. Wątroba dziecka nie jest jeszcze w stanie w wystarczająco efektywny sposób metabolizować alkaloidu i jest on obecny jeszcze dłużej w organizmie. W związku z powyższym faktem istotne wydają się zalecenia mówiące o ograniczeniu spożycia kofeiny przez kobiety ciężarne i karmiące piersią. Według FDA dobowa dawka kofeiny nie powinna przekraczać 300 mg, zaś British Food Standards Agency jeszcze bardziej ogranicza ilość do 200 mg.
Co wiemy jeśli chodzi o negatywne skutki spożywania napojów/ produktów zawierających kofeinę? Oczywiście dysponujemy wynikami badań, jednak ich rezultaty są w pewnej mierze ograniczone- raz, że moc samego typu badania jest słaba (najczęściej były to badania epidemiologiczne), gdyż u kobiet ciężarnych nikt nie pokusi się o przeprowadzenie badań eksperymentalnych, czyli „tych mocniejszych”. Często też wykorzystywano model zwierzęcy- a jak wiadomo tory metaboliczne mogą przebiegać nieco inaczej u myszy/szczurów niż u ludzi. To co warto podkreślić to dawka kofeiny- najczęściej duże spożycie napojów/ produktów zawierających kofeinę było skorelowane z negatywnymi skutkami zdrowotnymi dla płodu. Teraz do sedna- jakie powiązania udokumentowano:
1.Niedokrwistość u ciężarnych
Spożywanie dużych ilości napojów takich jak herbata czy kawa może przyczyniać się do występowania niedokrwistości ze względu na wiązanie żelaza pochodzącego z pożywienia przez związki antyodżywcze w nich występujące . Co ciekawe wypijanie 150-250 ml kawy w czasie posiłku zmniejsza wchłanianie żelaza aż o 24-73%.
2. Kofeina a ryzyko poronienia
Wyniki badań nie są jednoznaczne, jakkolwiek znowu wysokie dawki kofeiny mogą wpływać na problemy z utrzymaniem ciąży. Dzienna podaż kofeiny powyżej 600 mg może powodować wzrost ryzyka poronienia o 17%. Podobnie sprawa wygląda jeśli chodzi o porody przedwczesne- umiarkowane spożywanie kofeiny nie niesie ze sobą ryzyka wczesnego porodu, natomiast duże dawki (600 mg/dobę) mogą podnosić ryzyko, zwłaszcza jeśli matka dodatkowo pali papierosy.
3. Kofeina a masa urodzeniowa dziecka
W tej kwestii pojawiają się znowu sprzeczne wyniki badań. Prawdopodobnie istnieje zależność dotycząca spożywania kofeiny a zmniejszeniem masy urodzeniowej noworodka, jednak tak naprawdę ma to znaczenie dopiero przy dużych dawkach kofeiny (powyżej 600 mg/dobę).
4. Kofeina a wady rozwojowe dziecka
Póki co nie spotkałam się z danymi mówiącymi, że kofeina działa teratogennie na płód, tak więc nie zwiększa ryzyka występowania wad płodu.
5. Kofeina w trakcie ciąży i karmienia piersią
Ponieważ kofeina bardzo łatwo przenika do mleka matki zrodziło się pytanie o jej wpływ na niemowlęta. Umiarkowana spożycie napojów (2-3 filiżanki dziennie) zawierających kofeinę nie powinno mieć negatywnego wpływu na niemowlęta. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie i zaburzenia snu u dzieci.
Na sam koniec warto wspomnieć o jeszcze jednej kwestii- o działaniu diuretycznym kawy, prowadzącym nie tylko do ujemnego bilansu płynów, ale również wypłukującym jony sodu i potasu z organizmu. Tak więc umiar jak najbardziej wskazany😊.
W oparciu o :
- Pawłowska- Muc A i wsp. ” Używki w ciąży- kofeina”
- Wierzejska R. ” Wpływ spożycia kofeiny na ciążę i rozwój płodu”
- Bojarowicz H. i Przygoda M ” Kofeina. Kofeina w ciąży. Możliwość uzależnienia i toksyczność. Zastosowanie kofeiny w farmacji i kosmetologii”