Rozgrzewka

Proziaki

20181002_200508

Mój smak dzieciństwa. Zamiast tradycyjnego pieczywa zachęcam do zrobienia domowych proziaków. Smakują obłędnie i bardzo szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • kefir ok. 100-150 ml
  • olej

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier, sól, jajko i kefir. Wyrobić ciasto- powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać krążki szklanką. Wypiekać na patelni z niewielką ilość oleju. Do tego domowa pasta rybna (lub masełko na ciepły placek) i pyszna kolacja gotowa.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s