Składniki:
Placki:
- 1 duża cukinia
- 1 papryka
- 2 średnie marchewki
- cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- 150 g szynki
- 2 jaja
- mąka pszenna
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sos tzatziki:
- 1 opakowanie twarogu
- jogurt naturalny
- ogórek 1 szt
- czosnek 2 ząbki
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach, posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut aby puściła sok
- Do oddzielnego naczynia na średnich oczkach tarki ścieramy marchewkę i paprykę
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Tą samą czynność powtarzamy z szynką
- Cukinię dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy startą paprykę, marchewkę, pokrojoną cebulę, szynkę, natkę pietruszki. Wybijamy jaja, mieszamy całość dodając mąki do momentu aż ciasto zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.
- Sos: twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, ścieramy ogórka i ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość. Placki podajemy z przygotowanym sosem