Pomimo panujących upałów jeszcze podniosłam temperaturę w naszym mieszkanku i zrobiłam pyszną tartę.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej/ pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- sól
Nadzienie:
- 200 g pieczarek
- czerwona papryka- 1 szt.
- por- 1 szt.
- ząbek czosnku
- 1/2 opakowania fety
- 100 g żółtego sera
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, siekamy nożem, następnie szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i starty/pokrojony ząbek czosnku. Dusimy całość przez kilka minut, na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i pokrojoną natką pietruszki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki szybko wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, na wierzchu układamy krążki pora (można wcześniej sparzyć wrzątkiem) i pieczarki z papryką. Na wierzchu układamy kawałki fety oraz starty żółty ser. Zapiekamy jeszcze przez 30 minut.