Dania główne

Tarta z porem, pieczarkami i papryką

Pomimo panujących upałów jeszcze podniosłam temperaturę w naszym mieszkanku i zrobiłam pyszną tartę.

20180809_174311

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej/ pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • sól

Nadzienie:

  • 200 g pieczarek
  • czerwona papryka- 1 szt.
  • por- 1 szt.
  • ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania fety
  • 100 g żółtego sera
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, siekamy nożem, następnie szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i starty/pokrojony ząbek czosnku. Dusimy całość przez kilka minut, na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i pokrojoną natką pietruszki.

Ciasto po wyjęciu z lodówki szybko wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy, na wierzchu układamy krążki pora (można wcześniej sparzyć wrzątkiem) i pieczarki z papryką. Na wierzchu układamy kawałki fety oraz starty żółty ser. Zapiekamy jeszcze przez 30 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s