Kotleciki w lżejszej, pieczonej wersji są dobrą alternatywą dla tradycyjnych smażonych kotletów.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 pęczka szczypiorku (albo dowolnej zieleniny- natka pietruszki, koperek)
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- przyprawy: curry, sól, pieprz, ząbek czosnku
- 1-2 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach, posypujemy solą, odstawiamy na kilkanaście minut. Dobrze odciskamy z soku
- Filet kroimy w grubą kostkę, następnie siekamy jak najdrobniej aż mięso zacznie się kleić
- Do mięsa dodajemy pokrojony szczypiorek, odciśniętą cukinię, bułkę tartą, żółty ser, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Całość mieszamy. Wyrabiamy kotleciki.
- Kotleciki układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Zapiekamy 30 minut aż kotleciki nabiorą złotego koloru. Podajemy z ryżem (np. jaśminowym). Do tego surówka z pora i ogórka- pycha!