Dania główne

Kotlety siekane z cukinią i szczypiorkiem

Kotleciki w lżejszej, pieczonej wersji są dobrą alternatywą dla tradycyjnych smażonych kotletów.

20180802_152313

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 pęczka szczypiorku (albo dowolnej zieleniny- natka pietruszki, koperek)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: curry, sól, pieprz, ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach, posypujemy solą, odstawiamy na kilkanaście minut. Dobrze odciskamy z soku
  2. Filet kroimy w grubą kostkę, następnie siekamy jak najdrobniej aż mięso zacznie się kleić
  3. Do mięsa dodajemy pokrojony szczypiorek, odciśniętą cukinię, bułkę tartą, żółty ser, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajko. Całość mieszamy. Wyrabiamy kotleciki.
  4. Kotleciki układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Zapiekamy 30 minut aż kotleciki nabiorą złotego koloru. Podajemy z ryżem (np. jaśminowym). Do tego surówka z pora i ogórka- pycha!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s