Dietetyka

Dieta ubogosalicylanowa

Cały mój artykuł znajdziecie pod linkiem:

Dieta ubogosalicylanowa

Poniżej przedstawię informacje wstępne.

jagodowe

Czym jest dieta ubogosalicylanowa?

Dieta dedykowana jest dla osób z nadwrażliwością na niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Jeśli prześledzimy zalecenia akademickie lub informacje internetowe dotyczące postępowania dietetycznego to w większości bazują one na publikacji sprzed 30 lat. W samym badaniu oznaczono zawartość salicylanów w 333 produktach spożywczych.

W zeszłym roku doczekaliśmy się publikacji polskich naukowców z SGGW, w której to przedstawiono wyniki zawartości salicylanów w produktach spożywczych dostępnych na polskim rynku. W przypadku niektórych produktów spożywczych uzyskano ciekawe wyniki pomiarów.

Skąd się biorą salicylany w żywności?

Są to związki wytwarzane fizjologicznie w produktach pochodzenia roślinnego, pełniące funkcję ochronne względem patogenów. Salicylany są obecne nie tylko w produktach spożywczych, ale także w kosmetykach więc znowu bardzo istotne jest czytanie etykiet.

Tak naprawdę dokładne określenie zawartości salicylanów w danym produkcie jest dość problematyczne, gdyż wiele czynników ma wpływ na ostateczny wynik:

  1. Sposób uprawy -> Organiczna vs. Tradycyjna. W teorii więcej salicylanów powinniśmy znaleźć w produktach pochodzących z upraw organicznych, gdyż są to związki wytwarzane naturalnie przez rośliny jako obrona przed patogenami
  2. Rejon geograficzny -> tutaj znowu różnice w sposobie uprawy oraz transport do miejsca docelowego mogą wpływać na ostateczną koncentrację SA
  3. Obróbka termiczna -> gotowanie może zmniejszyć zawartość salicylanów nawet o połowę
  4. Stopień dojrzałości roślin -> mniej SA znajduje się w dojrzałych owocach i warzywach
  5. Stopień dehydratacji produktu -> produkty suszone mają większe stężenie salicylanów
  6. Marynowanie/ fermentacja -> zwiększa się zawartość SA w produktach

Największe stężenie salicylanów notuje się w niektórych owocach i warzywach, po więcej szczegółów odsyłam do mojego artykułu :).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s