Desery

Brownie cukiniowe

Cukinia na słodko? Czemu nie. Ciasto jest super wilgotne i sycące.

20180722_123845

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g masła (można całkowicie zastąpić olejem kokosowym)
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki. Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dobrze odciskamy z wody
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego i masła
  3. W naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao
  4. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując wlewamy roztopioną czekoladę
  5. Dodajemy cukinię i wymieszane suche produkty. Mieszamy szpatułką całość.
  6. Małą formę do pieczenia (ja użyłam keksówki) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy przygotowane ciasto. Zapiekamy w piekarniku w 180 °C przez 40-50 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s