Dania główne

Placki ziemniaczano-cukiniowe z fetą

Cukinii u mnie ostatnio dostatek, ale ile można z niej robić leczo. W ramach urozmaicenia postanowiłam zrobić nieco inne placki…

20180721_201736

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 3 ziemniaki
  • jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na tarce na średnich oczkach. Solimy, odstawiamy na min. 30 minut
  2. Ziemniaki obieramy, również ścieramy na tarce
  3. Cukinię bardzo dobrze odciskamy z wody, dodajemy starte ziemniaki, jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek i ser feta. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą
  4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  5. Podajemy z surówką lub jogurtem

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s