Cukinii u mnie ostatnio dostatek, ale ile można z niej robić leczo. W ramach urozmaicenia postanowiłam zrobić nieco inne placki…
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 3 ziemniaki
- jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania sera feta
- 3 łyżki mąki
- olej rzepakowy
- pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce na średnich oczkach. Solimy, odstawiamy na min. 30 minut
- Ziemniaki obieramy, również ścieramy na tarce
- Cukinię bardzo dobrze odciskamy z wody, dodajemy starte ziemniaki, jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek i ser feta. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą
- Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z surówką lub jogurtem