Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Pozostajemy w rabarbarowym klimacie. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z rabarbarem. Ciasto pięknie wyrosło i wyśmienicie smakowało. Mój maż powiedział że smakuje jak jego babci, a to chyba największy komplement 🙂

20180531_123753

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szkl. mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru+ 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 szkl. mąki
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

+ 500 g rabarbaru

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

– przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy w dużym garnku, drożdże rozcieramy z cukrem, następnie wlewamy do mleka, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

-kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodajemy do niego mąkę (na sam początek 2 szklanki), olej, cukier, jaja oraz szczyptę soli wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleiło nam się do rąk (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąki), odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe lubi mocne ugniatanie więc jeśli macie mnóstwo energii (lub ktoś szczególnie zalazł Wam za skórę) to idealny sposób aby jej trochę upuścić

Kruszonka:

Ugniatamy razem do spójności mąkę, cukier i masło

Na cieście drożdżowym układamy obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Na owoce „skubiemy” przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ciasto w piekarniku w 180°C przez 50 minut.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s