Dania główne

Bliny z musem z rabarbaru

Propozycja na wiosenno- letni posiłek, tym bardziej że sezon na rabarbar w pełni i trzeba z tego korzystać.

20180526_214502

Składniki na bliny:

  • 1/2 litra maślanki/kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • mała łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • mąka- ile zbierze ciasto, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany

Wyrobić ciasto, odstawić na 30 minut. Smażyć na oleju.

Składniki na mus:

  • 500 g rabarbaru
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka startego imbiru

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, dusić pod przykryciem aż rabarbar będzie miękki. Doprawić miodem oraz imbirem. Zmiksować na gładki mus.

Usmażone placuszki podajemy z musem. Musu na pewno nie zużyjecie w całości, co zostanie przełóżcie do słoiczka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki czy naleśników.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s