Propozycja na wiosenno- letni posiłek, tym bardziej że sezon na rabarbar w pełni i trzeba z tego korzystać.
Składniki na bliny:
- 1/2 litra maślanki/kefiru
- 1 łyżeczka sody
- mała łyżeczka soli
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- mąka- ile zbierze ciasto, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
Wyrobić ciasto, odstawić na 30 minut. Smażyć na oleju.
Składniki na mus:
- 500 g rabarbaru
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżka startego imbiru
Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, dusić pod przykryciem aż rabarbar będzie miękki. Doprawić miodem oraz imbirem. Zmiksować na gładki mus.
Usmażone placuszki podajemy z musem. Musu na pewno nie zużyjecie w całości, co zostanie przełóżcie do słoiczka. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki czy naleśników.