Składniki (4 porcje):
- pomidory w puszcze 400 g
- 1 cukinia
- cieciorka 200 g
- 1 cebula
- olej rzepakowy 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól
- natka pietruszki
- kasza gryczana
Przygotowanie:
1. Namocz przez noc ciecierzycę i ugotuj. Przed podaniem potrawy ugotuj kaszę.
2. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Dodaj pomidory i duś razem z przyprawami. Ilości przypraw dostosuj do swojego podniebienia.
4. Dodaj ciecierzycę do sosu.
5. Wyłóż kaszę na talerz/ do miseczki. Polej sosem pomidorowym i posyp posiekaną pietruszką.
Uwielbiam takie dania! Łatwo można je urozmaicać różnymi składnikami ❤
PolubieniePolubienie