Desery

Mega kakaowe muffiny z batatem

Miało być brownie a zrobiłam muffiny, ale takie niezwykłe bo na bazie słodkiego ziemniaka. Są boskie- mocno kakaowe, sycące i rozpływające się w ustach- słodycz idealna. Mogą być w wersji bezglutenowej, jeśli mąkę pszenną zastąpicie np. kokosową. Największy ich atut- szybko się je przygotowuje.

20180318_121504

Składniki (8 muffinek):

  • 1 duży batat 300-400 g
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 jaja
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej/kokosowej
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 opakowania mrożonych malin

Przygotowanie:

  1. Batata obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na średnich oczkach
  2. Olej kokosowy umieść w naczynku i roztop do uzyskania płynnej konsystencji
  3. Wymieszaj startego batata z jajkami i olejem kokosowym
  4. Wymieszaj razem składniki suche- mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitolem oraz kakao
  5. Połącz składniki mokre z suchymi, dobrze wymieszaj łyżką
  6. Otrzymane ciasto przełóż do silikonowych foremek na muffinki, zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut
  7. Po ostygnięciu podaj z musem z malin dla większej rozkoszy podniebienia

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s