Miało być brownie a zrobiłam muffiny, ale takie niezwykłe bo na bazie słodkiego ziemniaka. Są boskie- mocno kakaowe, sycące i rozpływające się w ustach- słodycz idealna. Mogą być w wersji bezglutenowej, jeśli mąkę pszenną zastąpicie np. kokosową. Największy ich atut- szybko się je przygotowuje.
Składniki (8 muffinek):
- 1 duży batat 300-400 g
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 jaja
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mąki pszennej/kokosowej
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 opakowania mrożonych malin
Przygotowanie:
- Batata obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na średnich oczkach
- Olej kokosowy umieść w naczynku i roztop do uzyskania płynnej konsystencji
- Wymieszaj startego batata z jajkami i olejem kokosowym
- Wymieszaj razem składniki suche- mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitolem oraz kakao
- Połącz składniki mokre z suchymi, dobrze wymieszaj łyżką
- Otrzymane ciasto przełóż do silikonowych foremek na muffinki, zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut
- Po ostygnięciu podaj z musem z malin dla większej rozkoszy podniebienia