Rozgrzewka

Muffiny jaglane na słono

Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna  – można ją wykorzystać zarówno do potraw na słodko, słono lub zrobić na jej bazie bezglutenowe muffinki. Przepis pochodzi z programu, w którym układam jadłospisy, zaintrygował mnie więc postanowiłam go przetestować.

20180312_194400

Składniki:

  • kasza jaglana 100 g
  • cukinia 0,5 szt.
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pesto czerwone/ pomidory suszone w oleju- 1 łyżka/ 4 sztuki+ dodatek oleju ze słoika
  • jaja 1 szt.
  • bazylia/ oregano, sól, pieprz
  • pestki dyni 1 łyżka
  • olej rzepakowy 0,5 łyżka

Przygotowanie:

1.Opłucz kaszę na sitku i gotuj około 20 minut z 1,5 szkl. osolonej wody

2. Paprykę i cukinię zetrzyj na grubych oczkach

3. Wymieszaj razem warzywa, kaszę, jajko, pesto (zamiast pesto można zblendować suszone pomidory z olejem), przyprawy

4. Przełóż do foremek na muffinki i posyp pestkami dyni

5. Piecz ok 30 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni

Jedna myśl na temat “Muffiny jaglane na słono

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s