Problem nietolerancji histaminy jest jeszcze mało nagłośniony, a niespecyficzne objawy występujące przy tym typie nietolerancji nie ułatwiają szybkiej identyfikacji źródła problemu. Cały mój artykuł znajdziecie tutaj:
https://dietetycy.org.pl/nietolerancja-histaminy/
Histamina jest aminą biorącą udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, ale zapewne większość z nas kojarzy ją jako mediator stanu zapalnego czy alergii. Nietolerancja histaminy podobnie jak laktozy zaliczana jest do nietolerancji enzymatycznych, nie bierze w nich udziału układ immunologiczny. Najczęściej przyczyną jest niedobór enzymu- oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę w jelitach. Zaburzona również może być proporcja pomiędzy podażą histaminy a jej rozkładem w organizmie.
Objawy nietolerancji
Mogą być tak naprawdę mało specyficzne oraz wieloukładowe, wśród nich uwagę mogą zwrócić:
- Bóle głowy, migreny
- Wodnisty katar, mrowienie na języku (zwłaszcza po spożyciu banana, awokado czy bakłażana)
- Bóle brzucha, wzdęcia biegunki
- Świąd, pokrzywka, wysypka
- Duszność problemy z oddychaniem
- Zaburzenia miesiączkowania
Diagnostyka
Pierwszym krokiem jest wywiad lekarski/żywieniowy pod kątem objawów, które mogą sugerować nietolerancję histaminy. Warto wykluczyć alergię IgE zależną za pomocą testów alergicznych, w której to histamina jest mediatorem. Testem służącym do diagnostyki nietolerancji histaminy jest badanie poziomu DAO w surowicy krwi. Materiałem do badania jest krew żylna.
Dieta przy nietolerancji histaminy
Oprócz samych produktów spożywczych warto zwrócić uwagę na świeżość żywności, gdyż szczególnie w mięsie i rybach zawartość anim biogennych wzrasta im dłużej mięso jest przechowywane. Możemy wyróżnić trzy klasy produktów spożywczych:
a)Produkty bogate w histaminę:
- fermentowane produkty: alkohole (wino,szampan), kiszonki, sos sojowy, kefir, jogurt
- drożdże
- ryby i owoce morza
- wędliny i sery dojrzewające
- warzywa: szpinak, awokado, pomidory, bakłażan
b)Stymulujące wydzielanie histaminy:
- czekolada
- pieczarki
- owoce: kiwi, banan, truskawki
- mleko krowie
c)Blokujące enzym DAO:
- alkohol
- herbaty: czarna, zielona, mate
- niektóre leki
- energy drinki
Co w takim razie można jeść?:
- świeże mięso poddane gotowaniu, duszeniu
- świeże ryby
- jaja
- zboża bezglutenowe
- świeże owoce: mango, gruszki, arbuzy, jabłka, kiwi, melony, winogrona
- świeże warzywa- za wyjątkiem pomidorów, szpinaku, awokado, bakłażana
- zamienniki mleka krowiego- mleka roślinne
- oleje: oliwa z oliwek, olej kokosowy
- zioła
- herbaty ziołowe
Tak jak w przypadku nietolerancji laktozy można w aptece zakupić enzym DAO w kapsułkach i cieszyć się smakiem ulubionych produktów.
Źródła:
- E. Kolarzyk i wsp. „ Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”
- K. Buczyłko „Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy”
- Strona: https://www.mindbodygreen.com/0-11175/everything-you-need-to-know-about-histamine-intolerance.html
- Materiały edukacyjne firmy Sciotec