Dania główne

Zupa krem pieczarkowo-grzybowa

20180127_144339

Składniki :

  • 500 g pieczarek
  • 3 garści suszonych grzybów
  • łyżka masła kierowanego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kwaśna śmietana
  • ser żółty ok. 50 g
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól i pieprz

Przygotowane:

1. Grzyby namaczamy w 1,5 l wody. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie gotujemy wywar grzybowy

2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebulę i pieczarki podsmażamy chwilę na maśle. Dodajemy do wywaru grzybowego, gotujemy

3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do wywaru grzybowego i gotujemy do miękkości

4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie blendujemy zupę na krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do miseczki dokładamy kleks śmietany, odrobinę startego sera i natki pietruszki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s