Dania główne

Pęczak z jarmużem, pieczarkami i fasolą z surówką z pora

20180117_150502Składniki (3 porcje):

  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • garść jarmużu
  • 6 pieczarek
  • czerwona cebula
  • 1/2 natki pietruszki
  • masło klarowane
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu
  2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki umyć i pokroić w plastry. W rondelku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić wszystko razem. Dodać jarmuż i poddusić jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem
  3. Kiedy kasza będzie już gotowa dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą i jarmużem oraz fasolkę czerwoną (bez zalewy oczywiście). Mieszamy całość jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Surówka z pora:

Doskonale doda pikanterii daniu- przepis według mojej teściowej:

  • 1 cały por
  • 4-5 ogórków konserwowych- najlepiej ogórki korniszony
  • 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • sól

Przygotowanie:

Pora kroimy w cienkie krążki, umieszczamy w misce i posypujemy solą. Odstawiamy do czasu aż warzywo będzie miękkie. Ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do miękkiego pora. Mieszamy całość z jogurtem naturalnym.

Jedna myśl na temat “Pęczak z jarmużem, pieczarkami i fasolą z surówką z pora

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s