Składniki (3 porcje):
- 300 g kaszy pęczak
- 1 puszka fasoli czerwonej
- garść jarmużu
- 6 pieczarek
- czerwona cebula
- 1/2 natki pietruszki
- masło klarowane
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki umyć i pokroić w plastry. W rondelku rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić wszystko razem. Dodać jarmuż i poddusić jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem
- Kiedy kasza będzie już gotowa dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki z cebulą i jarmużem oraz fasolkę czerwoną (bez zalewy oczywiście). Mieszamy całość jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Surówka z pora:
Doskonale doda pikanterii daniu- przepis według mojej teściowej:
- 1 cały por
- 4-5 ogórków konserwowych- najlepiej ogórki korniszony
- 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
- sól
Przygotowanie:
Pora kroimy w cienkie krążki, umieszczamy w misce i posypujemy solą. Odstawiamy do czasu aż warzywo będzie miękkie. Ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do miękkiego pora. Mieszamy całość z jogurtem naturalnym.
Jedna myśl na temat “Pęczak z jarmużem, pieczarkami i fasolą z surówką z pora”