Dietetyka

Nadwrażliwości pokarmowe

nietolerancje

Nadwrażliwości pokarmowe to pojęcie, w którym zawierają się zarówno alergie pokarmowe jak i nietolerancje. Już po pierwszym zdaniu wstępu można się domyślić że nietolerancje to nie to samo co alergie pokarmowe, a oba pojęcia są  często używane jako synonimy. W przypadku alergii zaangażowany jest nasz układ immunologiczny, w przypadku nietolerancji brak jest udziału układu odpornościowego, objawy są najczęściej efektem braku enzymu jak np. nietolerancja laktozy, gdzie brak jest enzymu laktazy rozkładającego cukier mleczny. Jeśli mówimy o alergii warto nadmienić, że mamy 5 klas przeciwciał czyli cząsteczek biorących udział w reakcji, są to: IgE, IgA, IgD, IgG oraz IgM. Skupię się na przeciwciałach z klasy IgG i IgE. Kiedy chcemy potwierdzić alergię i wybieramy się do alergologa zleca nam wykonanie testów skórnych, gdzie badamy właśnie natychmiastową reakcję na dany antygen w mechanizmie z udziałem przeciwciał IgE. W przypadku tej reakcji objawy pojawiają się najczęściej bardzo szybko po spożyciu danego pokarmu. Jeśli organizm wykazuje bardzo silną reakcję immunologiczną na dany składnik wówczas może dojść do tzw. wstrząsu anafilaktycznego, a w konsekwencji do śmierci. Z kolei przeciwciała IgG biorą udział w tzw. opóźnionej reakcji alergicznej (trochę nietrafnie nazywanej nietolerancjami pokarmowymi). Jak sama nazwa wskazuje objawy nie manifestują się natychmiastowo- często pojawiają się od kilku godzin do kilku dni po spożyciu wybranych produktów spożywczych. Nie zagrażają również bezpośrednio życiu, ale mogą znacznie obniżyć jego jakość. Testami jakościowymi służącymi do określenia czy występuje nietolerancja w mechanizmie IgG są coraz popularniejsze testy nietolerancji pokarmowych. Możliwe jest też wyznaczenie ilościowe poziomu przeciwciał IgG na dany antygen pokarmowy do tego służą oddzielne testy.

Kiedy warto rozważyć wykonanie tego typu testów? Na pewno uwagę przykuwa występowanie długotrwałych objawów o trudnym do określenia podłożu. Wśród najczęściej występujących należą:

  • Astma
  • Bezsenność
  • Biegunki
  • Bóle głowy
  • Bóle stawów
  • Celiakia
  • Depresja
  • Drażliwość
  • Egzema
  • Lęk
  • Migreny
  • Nadreaktywność u dzieci
  • Nieżyt żołądka
  • Problemy dermatologiczne
  • Przybieranie na wadze
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Wrzodziejące zapalenie okrężnicy
  • Zespół jelita drażliwego
  • Wzdęcia
  • Bóle brzucha
  • Zapalenie skóry
  • Zaparcia
  • Zmęczenie chroniczne
  • Złe wchłanianie pokarmu
  • Niedobory witamin i minerałów
  • Niedoczynnośc tarczycy o podłożu autoimmunologicznym- Hashimoto

Testami jakościowymi, które ja wykorzystuję możemy ocenić czy występuje nietolerancja na 46 grup produktów spożywczych, a wśród nich: pszenica i pozostałe zboża glutenowe, gluten, mleko krowie, jajo, drożdże, psiankowate. Do wykonania testu potrzebna jest niewielka ilość krwi pobranej z opuszki palca, metodą wykorzystywaną w tym badaniu jest test immunoenzymatyczny ELISA. Cała procedura trwa 40 minut, oczywiście jeśli test jest wykonywany w gabinecie od pacjenta pobierana jest jest kropla krwi, a pozostały czas może wykorzystać na lekturę książki/ czasopisma gdyż pozostałe czynności wykonuje specjalista przeprowadzający test. Po zakończeniu testu omawiamy wyniki i zalecenia żywieniowe.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s