Desery

Jagielnik z mango

Propozycja na bezglutenowy deser. Przepis pochodzi z czasopisma Food Forum, ja zamiast śliwek użyłam mango. Przepis jest o tyle fajny że jest to ciasto bez pieczenia.

Składniki:

Masa na spód:

  • 400 g daktyli bez pestek
  • szklanka amarantusa ekspandowego

Masa na górną warstwę:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki erytrytolu/ksylitolu
  • 2 łyżki masła/oleju kokosowego
  • budyń śmietankowy
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki wody
  • mango

Przygotowanie:

  1. Daktyle moczymy przez 30 minut w ciepłej wodzie. Następnie kroimy i blendujemy na masę. Dodajemy amarantus i ręcznie ugniatamy wszystko razem na jednolitą masę
  2. Mango obieramy i kroimy w grube paski
  3. Kaszę gotujemy w proporcji 1:2,5 (na jedną szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody) do miękkości. Kiedy kasza będzie już miękka dodajemy budyń z paczki, ksylitol/erytrytol, wanilię (laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, nasionka dodajemy do pozostałych składników) masło/olej kokosowy i o,5 szklanki wody. Gotujemy całość na małym ogniu, następnie blendujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy paski mango, na to układamy masę jaglaną i dociskamy do kształtu naczynia. Z masy daktylowej formujemy płaski placek i układamy na masie budyniowej lekko dociskając. Czekamy 10 minut, na wierzchu naczynia umieszczamy talerz (wierzchem do dołu) i odwracamy. Ściągamy naczynie i papier z jagielnika -ciasto jest gotowe do spożycia

IMG_0086.

2 myśli na temat “Jagielnik z mango

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s