Dania główne

Zapiekanka dyniowa z pęczakiem

 

Czyli kolejny pomysł na dynię.

20170927_161610

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (ale jeśli macie inną odmianę dyni też się nada)
  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 2 jaja
  • 150 ml mleka
  • 100 g sera żółtego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • lubczyk
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynie obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, następnie kroimy w kostkę
  2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę
  3. Pokrojoną dynię oraz cebulę i czosnek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy całość. Zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut aż dynia będzie miękka
  4. W międzyczasie gotujemy pęczak al dente
  5. W naczyniu roztrzepujemy serek, mleko i jaja, doprawiamy solą i pieprzem
  6. Kiedy dynia będzie już miękka dodajemy pęczak, mieszamy całość. Wlewamy wymieszany serek z mlekiem i jajkiem. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  7. na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu umieszczamy pomidorki koktajlowe oraz pokrojone liście lubczyku. Voila

Jedna myśl na temat “Zapiekanka dyniowa z pęczakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s