Rozgrzewka

Zupa krem z kukurydzy

Kukurydza to zboże, które nie zawiera glutenu, stad może być stosowane w diecie osób z nietolerancją glutenu lub alergią na ten składnik. Żółty kolor zawdzięcza barwnikom z grupy karotenoidów- luteinie i zeaksantynie, które chronią i wspierają nasze oczy. Zawiera także spore ilości błonnika pokarmowego, działającego dobroczynnie na pracę jelit i regulującego poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Póki co możemy jeszcze kupić świeże kolby kukurydzy i warto to wykorzystać. Świeża kukurydza smakuje fantastycznie z masełkiem i solą, ale mam dla Was propozycję na zupę kukurydzianą z nutką orientu. Przepis znalazłam w książce Lidla.

image1

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml wody
  • przyprawy: sol, pieprz
  • sok z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Kolby kukurydzy oczyszczamy z liści (jeśli takowe posiadają), myjemy. Stawiamy pionowo na desce do krojenia i odkrawamy ziarna od kolby. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry. W głębokim garnku, na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek z dodatkiem papryki i kuminu. Dodajemy ziarno kukurydzy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Gotujemy 20 minut, następnie blendujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny bądź limonki.

 

 

2 myśli na temat “Zupa krem z kukurydzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s