Składniki:
- 1 cukinia ok.500 g
- mięta pełna garść
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 opakowania sera feta
- pieprz, sól
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach na tarce, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut do momentu aż warzywo puści soki. Dokładnie odciskamy
- Do odciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jaja, rozdrobnione liście mięty oraz kawałki sera feta. Doprawiamy pieprzem i mieszamy łyżką wszystkie składniki
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z gęstym jogurtem lub kleksem śmietany