Dania główne

Miętowe placki z cukinii

20170602_132157

Składniki:

  • 1 cukinia ok.500 g
  • mięta pełna garść
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 opakowania sera feta
  • pieprz, sól
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach na tarce, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut do momentu aż warzywo puści soki. Dokładnie odciskamy
  2. Do odciśniętej cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jaja, rozdrobnione liście mięty oraz kawałki sera feta. Doprawiamy pieprzem i mieszamy łyżką wszystkie składniki
  3. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z gęstym jogurtem lub kleksem śmietany

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s