Dania główne

Tarta z brokułem, kaszą gryczaną i fetą

Składniki:

20170304_165614 (1)

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej/ pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • sól

Wypełnienie:

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • 1/2 sera fety
  • 50-100 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża kulka mozzarelli

 

W dużej misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, szybko wyrabiamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W międzyczasie gotujemy brokuł mając na uwadze, że po ugotowaniu warzywo powinno być lekko twarde. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, szybko wałkujemy i wkładamy do formy do tarty. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180°C. Po tym czasie wyciągamy ciasto, na wierzchu układamy brokuł, posypujemy kaszą gryczaną i rozkruszonym serem feta. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy 30-40 minut w piekarniku. Tarta fantastycznie smakuje z domowym sosem czosnkowym.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s