Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej/ pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- sól
Wypełnienie:
- 1 opakowanie mrożonych brokułów
- 1/2 sera fety
- 50-100 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża kulka mozzarelli
W dużej misce umieszczamy mąkę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, szybko wyrabiamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W międzyczasie gotujemy brokuł mając na uwadze, że po ugotowaniu warzywo powinno być lekko twarde. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, szybko wałkujemy i wkładamy do formy do tarty. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180°C. Po tym czasie wyciągamy ciasto, na wierzchu układamy brokuł, posypujemy kaszą gryczaną i rozkruszonym serem feta. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy 30-40 minut w piekarniku. Tarta fantastycznie smakuje z domowym sosem czosnkowym.