Te muffinki to właściwie mini-omleciki w foremkach. Jagodzie bardzo smakowały. Doskonałe na domówki.
Składniki:
- 6 jaj
- 150 g sera feta
- 1 cukinia
- 3 garści świeżego szpinaku
- 2/3 szklanki startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawimy do momentu aż warzywo „puści wodę”. Dokładnie odciskamy
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
- Szpinak blanszujemy
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, mieszamy całość. Dodajemy odciśniętą cukinię, pokrojony szpinak, rozdrobnioną fetę, ser żółty, olej kokosowy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Doprawimy pieprzem.
- Przygotowaną masę umieszczamy w silikonowych foremkach do muffinek. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut.