Rozgrzewka

Jajeczne muffiny z cukinią, szpinakiem i fetą

Te muffinki to właściwie mini-omleciki w foremkach. Jagodzie bardzo smakowały. Doskonałe na domówki.

20161217_150455

Składniki:

  • 6 jaj
  • 150 g sera feta
  • 1 cukinia
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 2/3 szklanki startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawimy do momentu aż warzywo „puści wodę”. Dokładnie odciskamy
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  3. Szpinak blanszujemy
  4. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, mieszamy całość. Dodajemy odciśniętą cukinię, pokrojony szpinak, rozdrobnioną fetę, ser żółty, olej kokosowy, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Doprawimy pieprzem.
  5. Przygotowaną masę umieszczamy w silikonowych foremkach do muffinek. Pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut.

20161217_150636

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s