Dania główne

Zapiekanka z kaszą jaglaną, szpinakiem, boczkiem i bundzem

20161126_160833

Składniki (4 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 250 g sera typu bundz
  • cebula 1 szt.
  • 150 g boczku
  • 200 g  świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotujemy w ok. 2 szklankach wody
  2. Szpinak blanszujemy (zanurzamy na kilka sekund we wrzątku po czym przelewamy zimną wodą)
  3. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, w pierwszej kolejności na patelni podsmażamy boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę i całość smażymy
  4. W naczyniu żaroodpornym (dno smarujemy tłuszczem np. olejem kokosowym) układamy warstwę ugotowanej kaszy, następnie szpinak, podsmażony boczek z cebulką i pokrojony w kostkę bundz, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na wierzchu rozcieramy olej kokosowy. Zapiekamy 30 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu ewentualnie doprawiamy solą. Smacznego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s