Desery

Budyń z kaszy jaglanej z owocami-bez dodatku cukru

Tym razem wersja owocowa z gruszkami w winie i bananem na chłodne, jesienne wieczory.

20161112_193037

Składniki (wersja dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • skórka pomarańczowa
  • kilka goździków

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy skórkę pomarańczową i goździki, gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem
  2. Połowę mleka gotujemy, dodajemy olej kokosowy. Kaszę dwukrotnie płuczemy wodą, dodajemy do mleka i gotujemy całość na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie płyn (ok. 15-20 minut)
  3. Do ugotowanej kaszy dolewamy pozostałe mleko, dodajemy banana i blendujemy całość. Rozlewamy do miseczek, dekorujemy gruszkami i ewentualnie podlewamy winem z gruszek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s