Desery

Dietetyczne muffiny bananowo-kokosowe

20161111_110112

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 125 g oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki erytrolu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa (opcjonalnie- z polewą muffiny są już mniej dietetyczne):

  • tabliczka 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Banany rozgniatamy widelcem na mus
  2. Jajka ucieramy z erytrolem na puch. Dodajemy olej kokosowy. Porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, ucieramy. Dodajemy mus bananowy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto umieszczamy w formie do muffinek z papilotkami. Pieczemy w 170°C przez 30 minut
  3. Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy te składniki się rozpuszczą dodajemy śmietankę, mieszamy. Wystudzone muffinki zanurzamy w ciepłej polewie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s