Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 125 g oleju kokosowego
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki erytrolu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa (opcjonalnie- z polewą muffiny są już mniej dietetyczne):
- tabliczka 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 100 g śmietanki 30%
- 50 g masła
Przygotowanie:
- Banany rozgniatamy widelcem na mus
- Jajka ucieramy z erytrolem na puch. Dodajemy olej kokosowy. Porcjami wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, ucieramy. Dodajemy mus bananowy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy całość szpatułką. Ciasto umieszczamy w formie do muffinek z papilotkami. Pieczemy w 170°C przez 30 minut
- Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy te składniki się rozpuszczą dodajemy śmietankę, mieszamy. Wystudzone muffinki zanurzamy w ciepłej polewie.