Dietetyka

O polimorfizmach ciąg dalszy-badania genetyczne w indywidualizacji diety

dna3

W znacznej większości przypadków zrównoważona dieta i stosowanie zasad zdrowego żywienia skutkuje, jeśli chodzi o redukcję masy ciała i utrzymanie prawidłowej mc, jednakże jest to tak naprawdę działanie w ciemno i postępowanie wg ustalonego z góry schematu. Co do aspektów zdrowotnych diety sprawa już nie jest taka prosta- bo może się okazać że pokarmy uznawane za punkty obowiązkowe w piramidzie żywieniowej mogą nam szkodzić. Aby można było mówić o diecie spersonalizowanej zachodzi potrzeba wykonania badań specjalistycznych pod kątem polimorfizmów genów związanych z metabolizmem związków występujących w pokarmach. W tym poście pragnę przytoczyć kilka przykładów genów związanych z metabolizmem związków pokarmowych, a występowaniem konkretnej jednostki chorobowej.

  • Celiakia->Geny HLA-DQ2/DQ8– warianty genów służące do diagnostyki genetycznej w kierunku celiakii- wynik dodatni czyli obecność genów wskazuje na chorobę lub predyspozycję do zachorowania
  • Nietolerancja laktozy->Gen LCT- polimorfizmy w rejonie promotorowym genu kodującego enzym laktazę służą do identyfikacji pierwotnej nietolerancji laktozy
  • Alkoholizm->Geny ALDH i ADH- akademicki przykład ilustrujący jak polimorfizmy genów związanych z metabolizmem alkoholu wpływają na występowaniu kaca dnia następnego, jak i możliwość rozwinięcia uzależnienia od alkoholu w późniejszym czasie.
  • Kofeina-> Gen CYP1A2-metabolizm kofeiny zależy od posiadanego genotypu tego genu. Na podstawie posiadanego genotypu możemy wyróżnić osoby o szybkim metabolizmie kofeiny, które rzadko odczuwają negatywne dolegliwości po spożyciu kofeiny i u których występuje tym samym mniejsze prawdopodobieństwo zawału serca i nadciśnienia. Na drugim biegunie mamy osoby o wolnym metabolizmie kofeiny, które po wypiciu kawy mogą odczuwać takie objawy jak niepokój, ból głowy, nerwowość i tym samym są bardziej narażone na występowanie zawału lub nadciśnienia
  • Nadciśnienie i sól-> Gen ACE- polimorfizm insercyjno-delecyjny genu ACE związany jest z sodowrażliwością, występowaniem nadciśnienia i większym ryzykiem chorób S-N
  • Miażdzyca-> Gen APOE- apolipoproteina E ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o metabolizm cholesterolu i trójglicerydów, a jej prawidłowe działanie ma znaczenie dla przeciwdziałania miażdżycy. Możemy wyróżnić 3 izoformy enzymu, szerzej o samym genie jak i innych przykładach polimorfizmów pisałam w poście:

https://nuterba.wordpress.com/2015/09/17/nutrigenetyka-czyli-jak-polimorfizmy-genetyczne-wplywaja-na-to-co-powinnismy-jesc/

Faktem jest że cena pojedynczego badania nie jest niska, jakkolwiek wykonanie podstawowych badań analitycznych takich jak chociażby lipidogram już może nam sugerować czy warto pokusić się o wykonanie badań genetycznych.

Źródła:

  1. E. Martin „Genodiagdieta-Twój własny przepis na dietę”
  2. Strona internetowa: www.euroimmundna.pl

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s