Desery

Placki z dyni

Moje wow od tygodnia. Uwielbiam dynię, a opcja „ulokowania” tego warzywa w deserze jest w ogóle super. Przepis podglądnęłam ze strony kwestia smaku-z tym, że u mnie placki obowiązkowo smażone na oleju kokosowym extra virgin co dodatkowo nadaje im kokosowy zapach i posmak. Mniam mniam.

Składniki:20161027_152600

  • 200 g puree dyniowego (ja zapiekłam dynię pokrojoną w grube paski w piekarniku do miękkości po czym zblendowałam)
  • 50 g jogurtu naturalnego (ale jeśli pulpa dyniowa jest rzadka można go pominąć)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. W misce miskujemy dynię z jogurtem, dodajemy jaja, cukier, olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszamy szpatułką lub ucieramy mikserem na małych obrotach
  2. Na rozgrzany olej kokosowy nakładamy po łyżce przygotowanego ciasta i delikatnie spłaszczamy. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Placki smażą się błyskawicznie, należy jednak pamiętać żeby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, bo wówczas wierzch placów będzie mocno brązowy, a w środku ciasto będzie surowe
  3. Podajemy z konfiturami lub posypane cukrem pudrem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s