Dania główne

Zupa z soczewicy z pieczonym łososiem

Bazą do stworzenia zupy był przepis Karola Okrasy, który zmodyfikowałam, tak aby powstała bardziej rozgrzewająca i aromatyczna wersja w sam raz na jesienną słotę.

img_20161020_205427

Składniki:

  • 300 g łososia
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra, czerwona papryczka
  • łyżeczka startego kłącza imbiru (świeży lub mielony)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • olej kokosowy i rzepakowy
  • świeża kolendra-pęczek
  • śmietanka 30% 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia po umyciu skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy olejem rzepakowym i posypujemy pieprzem. Zawijamy w folię i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170°C na 10 minut.
  2. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Przysmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym w garnku z grubym dnem.
  3. Dodajemy soczewicę, wlewamy wodę, dodajemy curry, imbir i gotujemy soczewicę do miękkości
  4. Dodajemy krojone pomidory, mieszamy i gotujemy 10 minut
  5. Doprawimy do smaku kminem, solą, pieprzem. Dodajemy śmietankę i pokrojoną świeżą kolendrę
  6. Na talerz nakładamy porcję zupy, na wierzchu umieszczamy porcję pieczonego łososia

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s