Desery

Kakaowa babka jogurtowa z malinami

20160904_133249

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g malin
  • biała czekolada

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem, stopniowo dodajemy olej cały czas miksując. Teraz na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i jogurt, mieszamy szpatułką. Dodajemy kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką podłużnej formy. Na wierzchu umieszczamy maliny. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170°C (po tym czasie sprawdzamy oczywiście czy ciasto nie przykleja się do patyczka). Ciasto po wystudzeniu dekorujemy roztopioną białą czekoladą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s