Dania główne

Soczewica z kaszą gryczaną

Mam fazę na soczewicę- tym razem w wydaniu typowo wegetariańskim. Danie proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym pełnowartościowe pod względem węglowodanów, białka i tłuszczów. Po obróbce termicznej na pewno zostały jeszcze jakieś witaminy:)

20160820_095709

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • woreczek kaszy gryczanej
  • 1 papryka czerwona i 1 papryka biała
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych naczyniach
  2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Podsmażamy na oleju kokosowym. Kiedy już zmiękną dodajemy pokrojone w kostki papryki i dusimy całość pod przykryciem aż papryka będzie miękka, ale nadal chrupka. Dodajemy ugotowaną soczewicę i kaszę. Mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem i voila danie gotowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s