Dania główne

Penne arrabbiata z boczkiem i soczewicą

Dość prosty przepis na „wściekły makaron” urozmaiciłam o soczewicę i boczek co poprawiło wartość odżywczą tego dania. Dodatek kuminu przywołuje smak dań kuchni orientalnej. Pyszne danie dla miłośników ostrzejszych klimatów.

 

Składniki (4 porcje):

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 200 g boczku
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z chilli (lub po prostu łyżka tłuszczu do smażenia+papryczka chilli)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kmin rzymski (kumin)
  • tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, przysmażamy z cebulką. Do tego dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy całość pod przykryciem do momentu aż papryka będzie miękka, ale nadal chrupka. Na koniec dodajemy pomidory i ugotowaną soczewicę, doprawiamy kuminem, tymiankiem, solą i pieprzem oraz czosnkiem
  3. Makaron gotujemy al dente, po ugotowaniu mieszamy w garnku razem z sosem.

 

20160822_162108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s