Dość prosty przepis na „wściekły makaron” urozmaiciłam o soczewicę i boczek co poprawiło wartość odżywczą tego dania. Dodatek kuminu przywołuje smak dań kuchni orientalnej. Pyszne danie dla miłośników ostrzejszych klimatów.
Składniki (4 porcje):
- 300 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 200 g boczku
- 100 g czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z chilli (lub po prostu łyżka tłuszczu do smażenia+papryczka chilli)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- kmin rzymski (kumin)
- tymianek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, przysmażamy z cebulką. Do tego dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy całość pod przykryciem do momentu aż papryka będzie miękka, ale nadal chrupka. Na koniec dodajemy pomidory i ugotowaną soczewicę, doprawiamy kuminem, tymiankiem, solą i pieprzem oraz czosnkiem
- Makaron gotujemy al dente, po ugotowaniu mieszamy w garnku razem z sosem.