Składniki (2 porcje):
- 1 filet z łososia ok. 350 g
- 400 g fasolki szparagowej żółtej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- sos z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Łososia po umyciu skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na godzinę
- Sos sojowy mieszamy z miodem i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, odstawiamy na godzinę
- Po godzinie rybę umieszczamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, polewamy połową sosu i zapiekamy 20 minut od momentu nagrzania piekarnika do temperatury 170°C. Po 10 polewamy łososia pozostałym sosem
- Umytą i oczyszczoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie chrupiąca. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i porcję posiekanej natki pietruszki, dorzucamy ugotowaną fasolkę i mieszamy całość
- Łososia układamy na przygotowanej fasolce. Do tego suróweczka i mniam mniam