Dania główne

Łosoś w sojowo-miodowej glazurze z fasolką szparagową

20160817_153148

Składniki (2 porcje):

  • 1 filet z łososia ok. 350 g
  • 400 g fasolki szparagowej żółtej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sos z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia po umyciu skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na godzinę
  2. Sos sojowy mieszamy z miodem i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, odstawiamy na godzinę
  3. Po godzinie rybę umieszczamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, polewamy połową sosu i zapiekamy 20 minut od momentu nagrzania piekarnika do temperatury 170°C. Po 10 polewamy łososia pozostałym sosem
  4. Umytą i oczyszczoną fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie chrupiąca. Odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i porcję posiekanej natki pietruszki, dorzucamy ugotowaną fasolkę i mieszamy całość
  5. Łososia układamy na przygotowanej fasolce. Do tego suróweczka i mniam mniam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s