Desery

Kakaowe muffiny z buraczkiem

Opcja deseru w którym można „zamyszkować” warzywo którego nie lubi dziecko (wcale nie czuć smaku buraczka). Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz.

20160813_122508

Składniki:

  • 1 średni buraczek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • biała czekolada

Przygotowanie:

  1. Buraczka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na folii do pieczenia. Polewamy miodem, zawijamy sakiewkę i zapiekamy w piekarniku
  2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Partiami i na przemian dodajemy mąkę, mleko i kakao, cały czas miksując. Dosypujemy proszek do pieczenia. Do jednolitej masy dolewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Na samym końcu dodajemy upieczone buraczki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia z masą.
  3. Ciasto układamy w foremkach do muffinek na 2/3 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180°C.
  4. Kiedy muffinki wystygną polewamy je roztopioną białą czekoladą

2 myśli na temat “Kakaowe muffiny z buraczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s