Opcja deseru w którym można „zamyszkować” warzywo którego nie lubi dziecko (wcale nie czuć smaku buraczka). Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 1 średni buraczek
- 1 łyżka miodu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- biała czekolada
Przygotowanie:
- Buraczka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na folii do pieczenia. Polewamy miodem, zawijamy sakiewkę i zapiekamy w piekarniku
- Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Partiami i na przemian dodajemy mąkę, mleko i kakao, cały czas miksując. Dosypujemy proszek do pieczenia. Do jednolitej masy dolewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Na samym końcu dodajemy upieczone buraczki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia z masą.
- Ciasto układamy w foremkach do muffinek na 2/3 wysokości. Pieczemy 25 minut w 180°C.
- Kiedy muffinki wystygną polewamy je roztopioną białą czekoladą
Bardzo nietypowe polaczenie smakow 🙂
PolubieniePolubienie
To fakt, dlatego musiałam się przekonać na własnym języku jak smakują:)
PolubieniePolubienie