Desery

Jagodowiec z budyniową pianką

20160730_182257

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju

+1 szklanka jagód

Przygotowanie:

  1. Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. 1/3 z porcji odkrawamy, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę lub prostokątną blaszkę
  2. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń i olej, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto w formie. Na wierzchu umieszczamy opłukane jagody i ścieramy ciasto z zamrażalki.
  3. Blachę umieszczamy w nagrzanym do 180ºC piekarniku na 50 minut

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s