Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- kostka masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
+1 szklanka jagód
Przygotowanie:
- Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. 1/3 z porcji odkrawamy, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy tortownicę lub prostokątną blaszkę
- Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń i olej, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto w formie. Na wierzchu umieszczamy opłukane jagody i ścieramy ciasto z zamrażalki.
- Blachę umieszczamy w nagrzanym do 180ºC piekarniku na 50 minut