Rozgrzewka

Zupa z czosnkiem, cukinią i żółtą fasolką

20160730_155726

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia (kokosowy lub rzepakowy)
  • 2 litry bulionu
  • 250 g żółtej fasolki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • serek topiony 100 g
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Czosnek kroimy w cienkie płatki. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oleju, na tłuszczu podsmażamy do zarumienienia czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, po 5 minutach zalewamy warzywa bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, gotujemy całość 30 minut
  2. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy fasolkę tak aby była lekko chrupiąca
  3. Na tarku ścieramy cukinię na grubych oczkach
  4. Do zupy dodajemy serek i blendujemy na gładki krem.
  5. Dodajemy fasolkę i cukinię, całość gotujemy na małym ogniu do 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba doprawiam y solą, pieprzem i cukrem

Przepis pochodzi z lipcowego numeru czasopisma „Moje Gotowanie”. Niech Was nie przeraża ilość czosnku-nadaje zupie charakteru.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s