Dania główne

Gołąbki bez zawijania

20160715_142649

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 główki małej, młodej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • smalec/olej kokosowy do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy al dente
  2. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę
  3. Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na tłuszczu na złoty kolor
  4. W dużej misce mieszamy mięso mielone, kapustę, ryż, jajo, bułkę tartą, kaszę, cebulę i doprawiamy do smaku. Kiedy masa będzie już wyrobiona formujemy małe kotlety (mi wyszło ok. 15).. Kotlety przysmażamy na tłuszczu z obu stron
  5. W posmarowanym tłuszczem naczyniu umieszczamy usmażone kotlety. Całość polewamy sosem pomidorowo-śmietanowym. Zapiekamy pod przykryciem 1 godzinę.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s