Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 główki małej, młodej kapusty
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 cebula
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- smalec/olej kokosowy do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany 18%
- 100 ml wody
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy al dente
- Kapustę drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę
- Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na tłuszczu na złoty kolor
- W dużej misce mieszamy mięso mielone, kapustę, ryż, jajo, bułkę tartą, kaszę, cebulę i doprawiamy do smaku. Kiedy masa będzie już wyrobiona formujemy małe kotlety (mi wyszło ok. 15).. Kotlety przysmażamy na tłuszczu z obu stron
- W posmarowanym tłuszczem naczyniu umieszczamy usmażone kotlety. Całość polewamy sosem pomidorowo-śmietanowym. Zapiekamy pod przykryciem 1 godzinę.