Składniki:
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szkl. czarnych oliwek
- 30 g parmezanu
- 2 jajka
- kilka pomidorów suszonych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 kostki sera feta
- 250 ml mleka
- 125 g stopionego masła
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, pokrojone oliwki, pomidory oraz paprykę. Następnie dodajemy starty parmezan oraz zioła
- W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem. Przygotowaną masę wlewamy do miski z „suchymi składnikami”
- Dodajemy roztopione masło
- Dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj otrzymane ciasto
- Ciasto nakładamy do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości
- Pieczemy ok. 30 minut w 180°C