Desery

Kruchy pie z wiśniami pod bezą

20160712_133302

Składniki:

Ciasto kruche:

  • Mąka pszenna 200 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier puder 30 gram
  • Zimna woda 2 łyżki
  • Szczypta soli

Beza:

  • 2 zimne białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

0,8 kg wiśni

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę łączymy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i umieszczamy w tortownicy, nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy blaszkę do nagrzanego na 170°C piekarnika i pieczemy 20 minut.

Beza:

Ciasto się zapieka, w międzyczasie przygotowujemy bezę i drylujemy wiśnie. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając.

Kiedy ciasto będzie już podpieczone umieszczamy na wierzchu wiśnie, na owoce bezę pieczemy 20 minut.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s