Dieta o której słyszało na pewno wielu z Was. Jak dla mnie to bardzo przystępny model żywienia-są makarony i winko codziennie jak tu się nie cieszyć:). Do tego jeszcze jaka korzystna dla zdrowia i to nie tylko ze względu na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Zasady diety
Chyba najlepiej zobrazuje je specjalna piramida dla diety śródziemnomorskiej:
- podstawą jeśli chodzi o spożywane produkty stanowią te pochodzenia roślinnego: warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki, orzechy
- tłuszcze zwierzęce zastępowane są oliwą z oliwek oraz orzechami
- bogactwo używanych ziół i przypraw mających zastępować sól
- ograniczenie czerwonego mięsa na rzecz ryb i drobiu
- ograniczenie spożycia słodyczy
- posiłki powinny być spożywane w gronie najbliższych i powinniśmy się nimi cieszyć
- bardzo ważna jest aktywność fizyczna
- lampka wina w umiarkowanych ilościach, zawarty w winie resveratrol ma działanie ochronne jeśli chodzi o zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowych i nie tylko. Więcej o resveratrolu w poście:
https://nuterba.wordpress.com/2015/06/22/resveratrol
Komentarz:
- Dieta jest rekomendowana jeśli chodzi o zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym, jednakże odnotowano także rolę ochronną w zapobieganiu nowotworom, chorobom neurodegeneracyjnym: Parkinsona i Alzheimera
- Główną rolę odgrywają tutaj duże ilości owoców i warzyw, będących naturalnymi źródłami witamin, makro- i mikroelementów, błonnika , no i przede wszystkim antyoksydantów
- Wysoka zawartość błonnika usprawnia pracę jelit, zapobiegając przy tym zaparciom i zmniejszając ryzyko raka jelita grubego
- W diecie stawiamy na tzw.” korzystne tłuszcze” pochodzące z oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin, dodawanej „na zimno” do potraw ze względu na wyższą zawartość polifenoli), orzechów.oraz tłuszcz rybi
- Unikamy przetworzonych produktów zawierających tłuszcze trans i cukier rafinowany
- Nie jest to dieta wymagająca liczenia kcal i nie ma tu restrykcji kalorycznych
Jednakże z drugiej strony należy wspomnieć o tym, że:
-pomimo że dieta powinna opierać się o produkty z pełnego przemiału to jednak mimo wszystko wysoka zawartość węglowodanów w diecie mobilizuje trzustkę do regularnego wyrzutu insuliny, co może przyczyniać się do insulinooporności
-będzie szkodliwa dla osób z celiakią lub alergią na gluten
-osoby których dieta była uboga w błonnik powinny stopniowo zwiększać ilość warzyw i owoców gdyż nagłe wprowadzenie dużych ilości błonnika może powodować biegunki. Należy pamiętać o wypijaniu ok. 1,5 litra płynów aby błonnik nie zalegał w jelitach. Osoby z chorobami układu pokarmowego powinny uważać zwłaszcza na surowe owoce i warzywa, a także orzechy
-spożywanie wina do posiłku powinny zaniechać osoby z dną moczanową lub z chorobami wątroby