Dietetyka

Zabójcze czerwone mięso:)

mięso

Końcem zeszłego roku zawrzało kiedy to WHO opublikowało raport dotyczący kancerogenności czerwonego mięsa. Oj przypomniały mi się nagłówki na głównych stronach witryn internetowych i brakowało mi tylko rysunku „mięsa mordercy”. Co bardziej fanatyczni wegetarianie/weganie na fejsie udostępniali informację jakby chcąc powiedzieć, a widzicie mięsożercy macie za swoje. Często pojawiające się informacje były tylko strzępami wyrwanymi z całości i jak to w przypadku pismaków bywa nie zawsze prawidłowo zinterpretowanymi. Jako 100% mięsożerca muszę napisać co wykazano w raporcie i uspokoić, że że od plasterka mięsa nie musicie koniecznie zachorować.

Raport jest dostępny na stronie:

http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

W raporcie określono co zaliczono do czerwonego mięsa i mamy tu mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcinę, koźlinę, koninę oraz baraninę. Z kolei przetworzone produkty mięsne obejmują produkty pochodzące z wyżej wymienionych mięs, które zostały poddane takim procesom jak solenie, suszenie, fermentacja, wędzenie i inne procesy.

Co jest tak naprawdę potencjalnie szkodliwe w mięsie? Po pierwsze azotyny dodawane do mięsa przetworzonego. Druga rzecz- podczas obróbki mięsa w wysokiej temperaturze zwłaszcza podczas smażenia powstają aminy heterocykliczne i policykliczne węglowodory aromatyczne o działaniu kancerogennym. Po trzecie żelazo hemowe może nasilać powstawanie związków rakotwórczych.

Mięso czerwone

Zostało zakwalifikowane do grupy potencjalnych ludzkich kancerogenów (gr 2A). Wyniki badań epidemiologicznych wykazują związek między konsumpcją czerwonego mięsa a występowaniem raka jelita grubego (mocny związek). Słabsze wyniki wykazano dla powiązania z nowotworami trzustki i prostaty. Dowody naukowe przemawiające za rakotwórczym działaniem mięsa czerwonego są słabsze niż w przypadku mięsa przetworzonego. Oszacowano że spożycie 100 g mięsa dziennie zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 17%.

Mięso przetworzone

Zostało zakwalifikowane do grupy ludzkich kancerogenów (gr 1). Wyniki badań epidemiologicznych wykazują silny związek między spożywaniem mięsa przetworzonego a rozwojem raka jelita grubego. Oszacowano że spożycie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 18%. Istnieją dowody wiążące spożycie mięsa przetworzonego z rakiem żołądka.

Nie bez znaczenia pozostaje wpływ obróbki termicznej na ilość powstających związków rakotwórczych. Im wyższa temperatura tym jest ich więcej.

W raporcie nie uwzględniono wpływu spożywania drobiu i ryb na rozwój nowotworów ani nie rozpatrywano jak kształtuje się ryzyko w poszczególnych grupach ludności.

Komentarz:

Można by się złapać za głowę- przecież mięso przetworzone zostało zakwalifikowane do tej samej kategorii co azbest czy dym tytoniowy! Nie oznacza to jednak że mięso jest tak samo groźne jak azbest i powinniśmy podchodzić z maseczką na ustach bo się na na siłę „wepcha do ust”i zachorujemy. W raporcie podkreślono, że mięso jest źródłem cennych składników odżywczych (żelazo hemowe, cynk, witamina B12). Tak jak w wielu innych przypadkach należy po prostu zachować umiar w ilości spożywanego mięsa. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • jeśli to możliwe sami przygotowujmy „domową wędlinę” bez azotanów, z dużą ilością ziół, pieczoną w piekarniku lub gotowaną na parze
  • wybierajmy mięso dobrej jakości najlepiej z hodowli wolnowybiegowych jeśli mamy do takowych dostęp
  • niech mięsku towarzyszą duże ilości warzyw będących źródłem antyoksydantów

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s