Dietetyka

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów tzw. „cukrzycowa”

W diecie ogranicza się lub nawet wyklucza produkty zawierające węglowodany szybko wchłaniające się zawarte przede wszystkim w takich produktach jak: cukier, miód, dżemy wysokosłodzone, słodycze. Zwiększamy jednocześnie udział węglowodanów złożonych w jadłospisie oraz unikamy produktów z wysoką zawartością tłuszczu.
Dieta ma zastosowanie w cukrzycy, w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy.

Tabela z produktami zalecanymi i przeciwwskazanymi:

zdj. 1zdj. 2

Źródło:

„Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska, A. Rudnicka.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s