Dietetyka

Dieta łatwo strawna

Komentarz dotyczący diety:

Dieta ta jest najpopularniejszą jeżeli chodzi o stosowanie w zakładach leczniczych. Dawniej występowała także pod nazwą diety wątrobowej. Jednym z podtypów diety jest dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, o której więcej w poście:

https://nuterba.wordpress.com/2015/04/15/gdy-zoladek-daje-w-popali/

Inne podtypy diety to:

– dieta o ograniczonej zawartości tłuszczów

-bogatobiałkowa

niskobiałkowa

o zmienionej konsystencji.

Podstawą diety jest ograniczenie lub wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz ostro przyprawionych.

Zastosowanie:

Dieta ta jest wskazana przy:

-stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit

-nadmiernej pobudliwości jelita grubego

-nowotworach przewodu pokarmowego

-w wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych

-w zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym

-w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką

-przy zawale

-w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych

-dla chorych długo leżących, u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu

pokarmowego

-dla osób w wieku podeszłym

Charakterystyka diety:

-dobór produktów łatwo strawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną

-ograniczenie, a nawet wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających i ostro przyprawionych

-w diecie należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego lub uczynienie go mniej drażniącym poprzez następujące zabiegi:

  •  Dobór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców
  • Obieranie
  • Gotowanie
  • Przecieranie przez sito i miksowanie produktów
  • Podawanie przecierów i soków
  • Zastosowanie oczyszczonych produktów zbożowych

Tabela przedstawia produkty wskazane i i przeciwwskazane w diecie łatwo strawnej:

Zrzut ekranu 2016-05-22 o 15.32.28

Zrzut ekranu 2016-05-22 o 15.33.27

Zrzut ekranu 2016-05-22 o 15.33.59

 

Źródło: H. Ciborowska i A. Rudnicka „Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s