Dania główne

Zapiekanka makaronowa z rybą

 

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 300 g filetu z łososia/pstrąga łososiowego
  • opakowanie mrożonego brokułu
  • 6 suszonych pomidorów w oleju z żurawiną
  • starty parmezan

Sos beszamelowy z żurawiną:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki żurawiny z oleju w którym były umieszczone pomidory

Przygotowanie:

  1. Filet oraz brokuły gotujemy na parze
  2. Makaron gotujemy al dente
  3. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Dolewamy porcjami zimne mleko cały czas mieszając. Kiedy sos zg
    ęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz dodajemy żurawinę
  4. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy makaron, brokuły, rozrobiony filet oraz pokrojone w paski pomidory suszone. Zalewamy składniki przygotowanym sosem i mieszamy całość w naczyniu. Na koniec posypujemy wierzch zapiekanki parmezanem
  5. Zapiekamy w piekarniku w 170°C przez 30-40 minut dopóki wierzch zapiekanki nie przybierze złotego koloru

20160421_153351

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s