Dania główne

Potrawka z indyka w sosie orientalnym

Składniki (4 porcje):

  • 400 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 mleczko kokosowe
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 plastry ananasa w puszce
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 limetki
  • świeżo mielony pieprz, papryczka chilli

Przygotowanie:

  1. 20160331_153408-2Bakłażana kroimy w paski, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut
  2. Mięso posypujemy curry
  3. W garnku roztapiamy olej kokosowy, następnie na rozgrzany olej wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy.
  4. Do mięsa dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy przez 5 minut.
  5. Do sosu wrzucamy paprykę i bakłażana, dodajemy sos sojowy. Gotujemy składniki pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie
  6. Na koniec dodajemy pokrojonego w trójkąty ananasa, doprawiamy pieprzem, chilli, sokiem z limetki i ewentualnie sosem sojowym
  7. Podajemy z ryżem jaśminowym

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s