Składniki:
- 3 marchewki
- 1,5 garści orzechów włoskich
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g oleju
- 200 g cukru pudru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- cynamon, imbir
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach
- Orzechy siekamy
- W dużym naczyniu umieszczamy suche składniki: w pierwszej kolejności mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, szczyptę cynamonu i imbiru, składniki mieszamy ze sobą. Teraz czas na olej i żółtka (z białek ubijamy pianę aby nadać ciastu puszystości). Ucieramy całość za pomocą miksera
- Do ciasta dodajemy marchewkę i orzechy oraz 1-2 łyżek piany, mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Dodajemy porcjami pozostałą pianę i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta
- Małą tortownicę lub keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy do blaszki ciasto i umieszczamy w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Pieczemy do godziny sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie przylega