Desery

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1,5 garści orzechów włoskich
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g oleju
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cynamon, imbir
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach
  2. Orzechy siekamy
  3. W dużym naczyniu umieszczamy suche składniki: w pierwszej kolejności mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, szczyptę cynamonu i imbiru, składniki mieszamy ze sobą. Teraz czas na olej i żółtka (z białek ubijamy pianę aby nadać ciastu puszystości). Ucieramy całość za pomocą miksera
  4. Do ciasta dodajemy marchewkę i orzechy oraz 1-2 łyżek piany, mieszamy ciasto za pomocą łyżki. Dodajemy porcjami pozostałą pianę i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta
  5. Małą tortownicę lub keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy do blaszki ciasto i umieszczamy w rozgrzanym do 170°C piekarniku. Pieczemy do godziny sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie przylega

20160316_123246

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s