Desery

Faworki

Co prawda Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale dla mojego Piotruli to święto na równi z Bożym Narodzeniem. Zawsze z tej okazji coś zmajstruje- w tym roku były to faworki, więc publikuję jego przepis na te pyszności. Dietetycznie jednak nie będzie;).

20160204_100512

Składniki:

  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 425 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • olej/smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:

  1. Z wymienionych wyżej składników zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wykrawamy pasma o długości 10 cm i szerokości 3 cm, na środku nacinamy na długość do 5 cm i przekładamy 1 koniec aby powstał faworek
  2. Tłuszcz do smażenia rozgrzewamy, na gorący wrzucamy przygotowane faworki i smażymy na złoty kolor. Faworki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na koniec chrusty posypujemy cukrem pudrem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s